Czy można poczuć się jak we Francji nie będąc w niej?
Arrival
Departure

Czy można poczuć się jak we Francji nie będąc w niej?

12 Septembre 2021

Odpowiedź brzmi: tak, ale trzeba spełnić kilka warunków. Na pewno przydadzą się prace artysty-malarza, piosenki śpiewane po francusku, a do tego żabie udka i crème brulle.

Składnik numer 1: artysta malarz

Janusz Gajowiecki pochodzi z Tuczna, ale równie bliska jest jemu Francja. To państwo, które zajęło szczególne miejsce w jego sercu. Pasję, a nawet jak sam to podkreśla, miłość do niej ukazuje w swoich pracach. Część z nich zaprezentował na spotkaniu 10 września w Arche Hotel Piła pod hasłem: „Łączymy smaki – odkrywamy… Francję”.

Artysta był jednym z głównych bohaterów podczas naszej podróży do Francji. Co więcej, jego dzieła stworzyły niezapomniany klimat, który mimo tak wielu kilometrów dzielących Piłę od Paryża, zabrał nas i naszych gości niemal pod wieżę Eiffla.

Składnik nr 2: muzyka

A jak muzyka to tylko w języku francuskim. Przyprawą, która dodała naszemu spotkaniu jeszcze więcej smaku był występ lokalnego wokalisty, również wielkiego miłośnika Francji – Przemysława Siciarza.

Jego mocny głos i znane nuty kołysały publiczność, która nie omieszkała śpiewać wspólnie z artystą.

Składnik nr 3: fotografie

Na paryskie ulice zabrał nas natomiast Damian Sidorski, który kocha fotografię, a także podróże. Podczas naszego spotkania podzielił się z nami fotorelacją z Francji. Czarno-białe zdjęcia charakterystycznych miejsce, okazały się doskonałym uzupełnieniem artystycznych doznań.

Składnik nr 4 : jedzenie

O to zadbaliśmy już my, czyli nasza obsługa kelnerska i Szef Kuchni. Dla gości przygotowaliśmy degustację francuskich win wraz z ich opisem, a także pyszności rodem z Francji. Na stole znalazły się m.in. żabie udka i słynne desery, a wśród nich. crème brulle.

Składnik nr 5: ludzie

Bez naszych gości to wszystko nie miałoby miejsca. Wydarzenie miało charakter otwarty, wzięli w nim udział przede wszystkim mieszkańcy Piły i okolic. Wśród nich nie zbrakło lokalnych artystów, a także miłośników Francji z Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Francuskiej w Pile.

Łączymy Smaki – Odkrywamy…

To początek kulinarno-artystycznych podróży, na które zamierzamy zapraszać Państwa do naszego hotelu. W planach już kolejne kraje do zwiedzania. Zapraszamy do śledzenia naszego fanpage i strony internetowej, gdzie na bieżąco informujemy o wydarzeniach.

Au revoir

See on map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close