Ręka do góry komu zdarzyło się wyrzucić dobre jedzenie do kosza?
Przyznajemy, że w gastronomii również się to zdarza. Mimo skrupulatnych wyliczeń czasami jedzenia bywa po prostu za dużo.
Współcześnie marnowanie żywności stało się niemal plagą, oczywiście w krajach rozwiniętych. Mimo wszystko wielu ludzi na świecie nadal głoduje. Wyrzucanie jedzenia nie tylko powiększa ilość odpadów, ale co ważniejsze jest nieetyczne. Szczególnie w sytuacji, gdy są regiony, w których panuje głód.
Ratujcie pyszności – oszczędzajcie swój budżet
Nie brakuje jednak kreatywnych ludzi, którzy znajdują wygodne i korzystne rozwiązania. Dzięki nim powstała aplikacja To good to go.
Restauracje, a także sklepy, za jej pośrednictwem mogą sprzedać to co w innej sytuacji mogłoby się zmarnować. Warunek jest taki, że przygotowana paczka musi być tańsza niż pierwotnie.
Klienci natomiast kupując taką paczkę w promocyjnych cenach nie wiedzą, aż do momentu otwarcia, co znajduje się w środku. Jest to zasada, którą przyjmuje każdy użytkownik aplikacji.
Jak to działa?
Prościzna: ściągacie apkę i obserwujecie jakie lokale w pobliżu oferują w danym dniu paczkę. Jeśli jesteście zainteresowani klikacie i kupujecie. Płacicie kartą lub blikiem. Po odbiór udajecie się sami w wyznaczonej godzinie, często z własną torbą. Najlepiej wielokrotnego użytku, bo to kolejny dobry nawyk, który sprzyja ratowaniu planety.
Nasza restauracja jest w programie od 25 stycznia i z powodzeniem osiąga sukcesy w kwestii niemarnowania żywności.
Dziękujemy dotychczasowym klientom, że wspólnie z nami ratują pyszności ze smakiem i tym samym razem przyczyniamy się do czegoś większego.