Społeczności nie marnują!
Nasz hotel w Pile stał się areną kulinarnych działań, a to wszystko za sprawą Banku Żywności w Pile, który w ten sposób zachęca do niemarnowania żywności.
Śniadanie dziennikarskie odbyło się w ramach projektu „Społeczności nie marnują”. Produkty dostarczył osobiście Pilski Bank Żywności, który uratował przed zmarnowaniem jedzenie.
Nasz Szef Kuchni zaproponował przygotowanie jajka w koszulce, a do tego warzywne muffinki.
Popis kulinarnych umiejętności dali natomiast przedstawiciele: TV ASTA, Tętna Regionu -Gazeta Powiatowa Piła, portalu Nasze Miasto Piła, gazety Głos Wielkopolski, a także nasi partnerzy z Klubu Dobrego Klimatu i Miasta Piła.
Śniadanie dziennikarskie, czyli prosto, smacznie i kreatywnie
Kreatywnie, bo potrawy zostały przygotowane z produktów, których data przydatności do spożycia była już bardzo krótka. Dodatkową trudnością był ograniczony wybór składników, zatem trzeba było wymyślić coś z niczego.
Co ciekawe wielu z nas wyrzuciłoby te produkty do śmietnika, tymczasem nasi goście udowodnili, że można stworzyć smaczne i pożywane śniadanie.
Na zakończenie wspólnych warsztatów wszyscy usiedli przy jednym stole, aby skonsumować efekt pracy. Jak się okazało -było pysznie!