Bank Żywności w Pile to instytucja, która daje dobry przykład od lat. Zbiórki żywności, dystrybucja żywności do najbardziej potrzebujących, a do tego liczne akcje edukacyjne pokazujące jak ważne jest odpowiednie gospodarowanie jedzeniem, szczególnie tym, które każdy z nas ma w domu.
Niemarnowanie żywności to nie tylko dobry zwyczaj, to również "COŚ" ważniejszego, szczególnie gdy nadal tak wiele osób cierpi głód.
Niemarnowanie żywności to także oszczędności dla domowego budżetu. Jak widać nie tylko warto, ale przede wszystkim opłaca się dokładnie przyjrzeć temu jak robimy zakupy, a następnie jak gotujemy i jak gospodarujemy produktami.
Te ostatnie dwa punkty stały się głównym tematem cyklu spotkań i warsztatów, do których Bank Żywności zaprosił również nas – Arche Hotel Piła, a głównie naszego Szefa Kuchni, który korzystając ze swojego doświadczenia i kreatywności tworzy przepisy.
Wspólnie pokazujemy pilanom i mieszkańcom okolicznych miejscowości jakie pyszności można wyczarować z produktów, które najprawdopodobniej wielu z nas wyrzuciłoby do kosza.
Pierwsze spotkanie z przepisami od Szefa Kuchni Arche Piła odbyło się przy okazji Nocy Muzeów w Muzeum Stanisława Staszica w Pile. Kolejne w jednym z pilskich przedszkoli, a jedna z największych imprez - w Parku Na Wyspie przy skateplazie.
Razem z nami gotowali mieszkańcy, którzy w ten sposób mogli dowiedzieć się jak wykorzystać np. stary, czerstwy chleb, czy resztki gotowanych ziemniaków.
Przepisy ze wszystkich wydarzeń autorstwa naszego Szefa Kuchni znajdziecie na FB Banku Żywności w Pile oraz stronie internetowej Banku.
Projekt potrwa do końca 2023 r. Na tym wspólne akacje jednak się nie zakończą. W tym miejscu przypominamy o aplikacji "To good to Go", która pozwala nam, restauracjom uchronić żywność przed zmarnowaniem.